Mekteb-i İletişim-ül Tasarımdan aliyyülala derece mezun Gül Çetin ve Sarp Çetin, ala tasarımlar yapmak konusunda vakf-ı vücut ederek, 2010 senesinde Türkiye'de kurum içi iletişime odaklanan ilk ajans olan Fikri Mahsul adındaki müesseselerini kurdular.
En güzide ve arzunuza mutabık tarzda kumpanyalar ve tasarımlar kemal-i ciddiyet ve süratle deruhte ve ihzar olmaya siz Fikri Mahsul’un yanında oldukça devam edecektir.
Kurucularımız Hakkında
Gül Çetin, Tasarımcı / Yazar
1985, İstanbul doğumludur. Bahçeşehir Üniversitesi Görsel İletişim Tasarım lisansını burslu olarak bitirdikten sonra Kadir Has Üniversitesi İletişim Bilimleri yüksek lisansını kitap sanatı ve etkileşimi üzerine yazdığı tezle tamamlamıştır.
2010’dan beri eşiyle birlikte kurucusu olduğu Türkiye’nin ilk iç iletişim ajansı Fikri Mahsul’de ağırlıklı olarak markalar için sosyal sorumluluk projeleri tasarlar. Bu projelerden en büyüğü “Enerjimi Koruyorum” projesidir. Türkiye’de 350 binden fazla öğrenciye ulaşan bu proje Kurumsal Sosyal Sorumluluk-Eğitim dalında pek çok ödül almıştır ve Türkiye’nin En Başarılı 20 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi’nden biri olarak seçilmiştir. Köy okulu öğrencilerinin hikayeleriyle zorlu hastalıklarla mücadele eden çocuklara umut oldukları Make A Wish (Bir Dilek Tut Derneği) için hazırladığı “Umudun Çocukları” kitabı tasarladığı sosyal sorumluluk kitapları arasında en özelidir.
Çocuklarından aldığı ilhamla yazar ve çizer olarak da çalışmalarına devam eden Gül Çetin’in illüstrasyonları, yazıları, şiirleri çeşitli dergilerde, gazetelerde, yetişkin ve çocuk kitaplarında (50’ye yakın kitapta emeği vardır) yer almaktadır. Bavul Dergisi ve BirGün Gazetesi’nde köşe yazarıdır. Kitap çizimleri ile YATADEM ve BASYAYBİR’in hazırladığı Turkish Illustrators Catalog 2019’da 61 illüstratör arasında yer almıştır. Bütün dünyada ırk, dil, din ayırt etmeksizin profesyonel çizim yapan illüstratör kadınları bir araya toplayan @thewomenwhodraw topluluğuna kabul edilmiştir. Can Yayınları’ndan çıkan “Türkiye Hikayelerini Anlatıyor” (2017) kitabında “İlk Sipariş” isimli hikayesi yer almıştır. Düşyeri Yayınları’ndan çıkan Didi’nin Sanat Serisi (2019) severek resimlediği kitap serilerinden biridir. Okul öncesi çocuklar için ebeveyn ayrılığı konusunu işleyen Yorganımın Altından Sesleniyorum (2021) kitabı Timaş yayınlarından çıkmıştır. Yurt dışında yaşayan Türk çocuklar için Selma Otuk ile hazırladığı Okumak Çok Güzel (2020), Noktalama İşaretlerini Öğreniyorum (2021), Hayatı Keşfediyorum (2022) kitapları Avusturya’da müfredata girmiştir ve Almanca konuşulan ülkelerde satılmaktadır. Yazıp çizdiği “Bazen” ve “Kümülüs Diyarında Olağanüstü Bir Gün” (2022) kitapları için okullarda çocuklarla bir araya gelerek atölyeler düzenlemektedir.
Sanatı hayatın bir parçası olarak gören Gül Çetin; lise eğitimi sırasında, bir yandan Pera Güzel Sanatlar Piyano Bölümü’nden mezun olmuş ve AKM, İtalyan Kültür, Muammer Karaca gibi mekanlarda konserler verme şansına sahip olmuştur. En önemlisi 17 yaşında aldığı “1. Uluslararası Cannes Junior Film Festivali’nde “En iyi senaryo” ödülü olmak üzere, ödüllü kısa filmleri mevcuttur. “Maskeli Balo” (2004) ve “Üç Renk” (2007) isimli iki kişisel sergi açmıştır. Yurtdışı grup sergilerinden en önemlileri: “Üç Renk” çizgi-şiir işlerinin “Outsiders2005 Project” kapsamında İsveç, Malmö Üniversitesi’nde ve COLORS Notebook Project kapsamında hazırladığı el yapımı dergi projesinin Centre Pompidou – Paris, Triennale di Milano – Milan, Shanghai Art Museum – Shanghai, Shiodome Italia Creative Center – Tokyo’da sergilenmesidir. Mix-media tekniği ile tasarladığı eserleri ile yurt içi ve yurt dışında seksenden fazla karma sergiye katılmıştır. Covid-19 karantina günlerinde Evrim Kuran ile birlikte www.cizgiliedebiyat.com alanında bir online sergi açmışlardır (halen izlenebilir).
Gönüllü olarak beş seneye yakın Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda çocuklara sanat eğitmenliği yapmıştır, 2020’den beri Bianel Çocuk ve Gençlik Festivali juri takımındadır
Sarp Çetin
İlköğretim ve lise dönemi boyunca zamanının çoğunu ders kitaplarına, defterlerine karalama yaparak, müzik ve sporla uğraşarak, hayal kurarak geçirmiştir.
Lisansını Bahçeşehir Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde burslu ve “Yüksek Onur Öğrencisi” statüsünde sürdürmüş, derece ile mezun olmuştur.
Başarı bursu ile girdiği Bahçeşehir Üniversitesi Reklamcılık ve Marka İletişimi Yönetimi Yüksek Lisans Programı’nı “Alkollü İçecek Markaları İçin Ambalaj Temelli Markalama” konulu projesi ile tamamlamıştır.
Öğrenciliğinin ilk yıllarından itibaren çeşitli ajanslarda Stajyer, Yardımcı Grafik Tasarımcısı, Kıdemli Grafik Tasarımcısı, Proje Yöneticisi, Sanat Yönetmeni ve Yaratıcı Yönetmen rollerinde bulunmuş, freelance tasarım hizmetleri vermiştir.
Yaklaşık 7 yıl süren bu “kuluçka dönemi” boyunca edindiği tecrübeler neticesinde, hayat ve iş ortağı Gül Çetin ile birlikte 2010 yılında Türkiye’de iç iletişim alanına odaklanan ilk yaratıcı ajans olan Fikri Mahsul’ü kurmuşlardır.
Öğrenme merakını sürekli canlı tutarak yalnızca “tasarımın sınırları” içerisinde değil; İK, iş yönetimi, liderlik, kişisel gelişim, felsefe, sanat, teknoloji ve girişimcilik gibi konularda sürekli araştırmalar yapmakta, kendisi beslemektedir.
Tüm bu birikimlerini Fikri Mahsul çatısı altında hizmet verdiği global ve yerel firmalarla paylaşmaktan büyük mutluluk duymaktadır.
Biraz Nostalji
Ayağımızın tozuyla verdiğimiz ilk mahsullerimizden biri olan Fikri Mahsul web sitesi, 9. Altın Örümcek Yarışması’nda “Reklam / PR / İnteraktif Ajans Siteleri” kategorisinde “Halkın Favorisi” ödülüne layık görülerek bizleri çok bahtiyar etmiştir.